Zehnder Comfosystems szellőzés hírlevél 2021/1

Zehnder szellőzés hírlevél 2021/1

Állásajánlat

Munkatársat keresünk műszaki értékesítői támogató munkakörbe. Részletek itt olvashatók: állásajánlat

Közös állásfoglalásunk az Aereco, Helios cégekkel

Decemberben közös állásfoglalást tett közzé a Zehnder, a Helios és az Aereco. Az állásfoglalásban hét pontban fogalmaztuk meg, milyen változásokat szeretnénk a komfort szellőzés területén:

1. Javasoljuk az OTÉK, a TNM, és minden kapcsolódó szakági szabvány és rendelet felülvizsgálatát és összehangolását a friss levegő ellátás, szellőztetés szempontjából.
2. A TNM rendelet mai formája kötelezően előírja a friss levegő és légcsere mennyiségét. Hangsúlyozzuk, hogy ez a mennyiség csak automatikus, gépi szellőzéssel biztosítható. A szakmagyakorlók számára ez nem egyértelmű. Mindezek alapján sok bizonytalanságot tapasztalunk a szakmában a TNM rendelet e fejezetének értelmezésében, használatában. Korszerűbb, egyértelműbb szabályozást szorgalmazunk.
3. Javasoljuk, hogy a szellőzés műszaki kérdéseinek tisztázása érdekében készüljön „szellőzési koncepció” minden új és felújított lakóépület számára. Utóbbi esetben akkor, ha a külső homlokzati felújítás mértéke eléri vagy meghaladja a 25%-ot (jelentős mértékű felújítás). A szellőzési koncepció tartalmazza, hogy a tervező milyen műszaki megoldást ír elő a friss levegő ill. a légcsere biztosítása érdekében.
4. Javasoljuk a kontrollált és a hővisszanyerésben rejlő energiamegtakarítási potenciál megfelelő kezelését, beemelését az épületenergetika javítását célzó pályázati anyagokba, illetve e téma korszerűbb, egyértelműbb szabályozását az összes szakági anyagba.
5. Javasoljuk a korszerű szellőzési megoldások támogatását a most induló „A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról” szóló 518/2020. sz. rendeletben foglaltakba, illetve minden jövőben induló lakó-, iroda-, vagy közösségi épület felújítását vagy építését támogató pályázatban.
6. Javasoljuk a szakképzésben, a szakmai oktatás teljes spektrumában, a légtechnika hangsúlyosabb megjelenítését, a légtechnikai szerelő, mint önálló szakmának a bevezetését.
7. Javasoljuk a komfort szellőzésről szóló korszerű ismeretek hangsúlyos terjesztését az építőipari szereplők teljes spektrumában. A szakma egy része még a probléma felvetéséig sem jut el, illetve 20-30 éve berögzült válaszokat ad olyan műszaki környezetben, amely ezeket a válaszokat már rég túlhaladta.


A teljes szöveg itt olvasható: gyártói állásfoglalás

Felújítások

Rengeteg család tervez felújítást. A MÉGSZ decemberi online konferencián elhangzott előadás és prezentáció elérhető a Youtube oldalunkon: Lakásfelújítás és szellőzés

Felújítás 50% állami támogatással?

A hivatalosan „A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról” szóló pályázat 50% állami támogatást nyújt lakások felújítására. Sajnos a pályázat nem támogatja a szellőztető rendszer kialakítását. Azért, hogy ez a helyzet mielőbb megváltozzon, kérelmet nyújtottunk be Novák Katalin miniszter asszonynak címezve. A teljes hír itt olvasható: otthonfelújítási pályázat módosító kérelem

Bővül Facebook oldalunk

Folyamatosan új tartalmakkal jelentkezünk a Facebook csatornánkon, amely ezzel a névvel található meg: Zehnder Magyarország. Köszönettel vesszük a megosztásokat és a lájkokat!


Zehnder Group Deutschland GmbH Magyarországi Képviselet

Leiratkozáshoz kattintson ide: