A Zehnder entalpia hőcserélőről

Zehnder ComfoAir Q hővisszanyerő gép entalpia hőcserélője Zehnder ComfoAir Q hővisszanyerő gép entalpia hőcserélője

A Zehnder kínálatában 2013 óta szerepelnek polimer membrános entalpia hőcserélők. A Zehnder, elsőként a világon 2011-2012 -ben fejlesztette ki a páraáteresztő/ vízzáró anyaggól készült lemezes hőcserélőjét, amely a téli hideg-száraz levegő nedvesítésére képes. A gyártást a Core Energy vállalat végzi, ők látják el ilyen entalpia hőcserélővel az európai gyártók többségét.

Az ezt megelőző években a papír alapanyagú hőcserélők jelentették a választ a túl nedves/ túl száraz levegő problémára (ahogy több más gyártó a mai napig csak ezt kínálja). Egyes gyártók forgódobos hőcserélőt kínálnak alternatívaként, viszont az itt tapasztalható elhasznált levegő visszaáramlás (ami csak igen költséges szorpciós réteggel csökkenthető), illetve a Zehnder hagyományai miatt a lemezes hőcserélők fejlesztése mellett tette le a voksot.

FRISS: Koronavírus és más higiéniai kérdések

Általában minden szellőztető rendszerre elmondható, hogy el kell kerülni az elhasznált levegő visszaáramlását a friss levegő ágba. A REHVA nemzetközi szervezet állásfoglalása szerint minden forgódobos készülék használata kockázatot hordoz a járvány időszakában, ezek használata ilyenkor kerülendő (letölthető lap alján). A szakmai terminológia sokszor entalpia hőcserélőnek, entalpiakeréknek ("enthalpy wheel") nevezi az ilyen forgódobos eszközöket is, sőt az egyhelyiséges kerámiabetétes lakossági kisventilátorok is ide sorolhatók. Az entalpia hőcserélő csupán egy összefoglaló elnevezés, jelenleg több, egymástól nagyon eltérű műszaki megoldás létezik. Sem a forgódobos, sem a kerámiabetétes entalpia hőcserélő nem összekeverendő a lemezes kialakítású entalpia hőcserélőkkel, ahol a levegő visszakeverése kizárt.***** A lemezes kialakítású hőcserélőkön belül is megkülönböztetendő a papír alapú és a polimer membrános technológia, és ezek higiéniai szempontból is másképp viselkednek.

A polimer membrános entalpia hőcserélő falán nem jutnak át a vírusok!

A polimer membrános entalpia hőcserélő falán nem jutnak át a vírusok, ennek oka, hogy a polimer membrán kétrétegű. A vastag polmer réteg és a mikroszkopikus vastagságú mikroporózus réteg nem átjárható a vírusok számára. A mikroporózus réreg pórusmérete 10 -60 nm. A koronavírusok, például a Covid-19 átlagos mérete 125 nm. Összehasonlításképpen: az N95 orvosi maszkok blokkolják a részecskék 95% -át a >0,3 mikron (300 nm) tartományban. A vírus blokkoló tulajdonság alátámasztására elvégeztük a membránanyagokra az ASTM F-1671 szabvány szerinti vírus-penetrációs teszteket. Ez egy általános teszt orvosi ruházatra, kesztyűre és ruhára. Ez a teszt víruspótlót (terX174 bakteriofág) alkalmaz a folyadékban lévő részecskék átjutásának mérésére nyomás alatt egy anyag alatt. Az ΦX174 részecske átmérője ~ 25 nm, ami sokkal kisebb, mint az egyes koronavírus részecskék. Az Mx4 'T4' és a HP 'Gryphon' membránjainkban sem az ASTM F-1671 teszt során nem figyeltünk meg vírusos helyettesítőket. Ez megerősítette, hogy membránjaink vírusgátként működnek. A teszteredményt letölthető a lap alján. 

Hangsúlyozom, hogy általában "entalpia hőcserélő", mint gyártány nem létezik, ez a megnevezés csupán egy összefoglaló elnevezés azokra a hőcserélőkre amelyek a levegő rejtett energiatartalmát is hasznosítják. Éppen ezért nem jelenthető ki általánosságban, hogy az entalpia hőcserélő alkalmazása nem javasolt. A korábban említett REHVA cikk kifejezetten a forgódobos eszközöket említi.

A vírusok blokkolása kizárólag a Core Energy (Zehnder cégcsoport) által gyártott polimer membrános entalpia hőcserélőkre igaz. A Zehnder és Paul entalpia hőcserélős gépekben kizárólag ezt használjuk.

Tisztíthatóság

A polimer membrános entalpia hőcserélő vízzel eltakarítható. Takarításához kizárólag langyos, tiszta víz használható. Tisztítását néhány évente, a hővisszanyerő gép és a teljes légtechnika rendszer takarításával együtt javasoljuk. Erre a feladatra Zehnder szakszerviz áll rendelkezésre.

Miért van szükség a száraz levegő nedvesítésére?

Fizikai alapok

A hideg levegő mindig száraz, akkor is ha, relatív páratartalma akár 90%. Ha az előző mondat tartalmának pontos megértése, okainak ismerete elengedhetetlenül fontos a polimer membrános entalpia hőcserélő működésének megértéséhez. Ha a mondat jelentése mögött húzódó fizikai okok nem egyértelműek, nézzen utána a relatív páratartalom, abszolút páratartalom, Mollier-féle hx diagram fogalmának. Ezek ismerete nélkül az entalpia hőcserélő működése csak nagy vonalakban értelmezhető.

Miért kell nedvesíteni?

A téli hideg levegő mindig száraz (abszolút nedvességtartalma 1-2 g/kg közötti). Ilyen száraz levegővel a lakást szellőztetni azzal a következménnyel jár, hogy a lakás a levegője kiszáradhat. Igen nehéz megjósolni azt, hogy ez milyen mértékben következik be, illetve hogy a lakók erre hogyan reagálnak. Ez az alábbiaktól függ:

  • a lakásban keletkező pára mennyisége (életstílus, növények, szárítógép)
  • a szellőzés intenzitása (szabályozási kérdések)
  • a lakók érzékenysége a száraz levegőre (életkor, egészségügyi állapot)
  • időjárási körülmények (külső levegő abszolút páratartalma)
  • épületfizikai jellemzők (légtömörség, nedvességtartalom, határoló szerkezetek páradiffúziós képessége)

Nem tudjuk előre megjósolni, hogy adott épületben, adott család, adott életstílus mellett, adott időjárási körülmények mellett, adott szellőzési intenzitás mellett pontosan milyen páratartalom alakul ki. Iránymutatást csupán tapasztalataink nyújtanak: a legtöbb lakásban, ahol nem páravisszanyerős szellőzés üzemel, a lakók száraz levegőre panaszkodnak a hideg téli időszakban.

Mit lehet tenni?

Mit tehet az, aki normál hőcserélős gépet üzemeltet lakásában, és szenved a száraz levegőtől?* Például csökkenti a szellőzést (visszakapcsolja a szellőzőgépet alcsonyabb fokozatba, vagy időnként teljesen kikapcsolja). Ebben az esetben elviseli a rosszabb levegő minőséget, ami nem megoldás. Ezen felül beszerezhet párásító eszközöket, és elhelyezheti őket a lakószobákban. Ez sem igazán jó megoldás, tekintve a párásítók üzemeltetését, elhelyezését, villamos fogyasztását.