Új szűrőosztályok a komfort szellőzésben ISO 16890 szerint

Zehnder ComfoAir Q hővisszanyerő gép szűrőpár Zehnder ComfoAir Q hővisszanyerő gép szűrőpár

2018 júniusától új szabvány váltja fel a régi (2012 óta érvényben lévő) szabványt. Ez az ISO 16890. Az új osztályozási rendszer egyszerűbb, áttekinthetőbb, és csupán négy besorolást tartalmaz. 

Finompor részecskék méretei (PM1, PM2,5, PM10)

 Míg a régi szabvány által előírt mérési protokoll csak egyetlen részecske méret alapján határozta meg a szűrőosztályt, az új szabvány - elsősorban egészségügyi megfontolásból - négy részecskeméret szerint osztályoz:

 • PM10 - 0.3 µm és 10 µm közötti részecskék (pl . egyes pollenek)
 • PM2,5 - 0.3 µm és 2,5 µm közötti részecskék (pl. penészspórák, gombák, egyes baktériumok, pollenek)
 • PM1 - 0.3 µm és 1 µm közötti részecskék (pl. vírusok, nanorészecskék, baktériumok)

Adott besorolásba csak olyan szűrő kerülhet, ami az adott méretű szennyeződések 50% részét kiszűri. A megnevezés tartalmazza (5%) kerekítéssel, hogy pontosan hány százalékát szűri ki a szűrő a besorolás szerinti szennyeződéseknek.

Szűrőosztályok

Az új szűrőosztályok elnevezése egyszerűen a részecskeméret megnevezését használja, a kiszűrt elemek arányával kiegészítve (legalább 50%). A negyedik szűrőosztály a PM10 kategóriában 50% alatt teljesítő szűrőkre vontakozik (durva szűrők). Eszerint minden levegő szűrő besorolható az alábbi osztályok valamelyikébe:

 • ePM1
 • ePM2,5
 • ePM10
 • ePM - durva

 Zehnder szűrők

 Az alábbiakban megadjuk, hogy egyes Zehnder gépekbe épített szűrők milyen új besorolást kapnak:

Néhány népszerű ComfoAir gép szűrője

 • ComfoAir Q350 F7 - ePM1 - 65%
 • ComfoAir 180 F7 - ePM1 - 55%
 • ComfoAir 70 F7 - ePM10 - 60%
 • ComfoAir Q450 G4 - ePM durva 65%

Szűrőházba építhető szűrők (Comfowell)

Comfowell CF szűrőházak szűrői

 • minden F7 jelű szűrő ePM1 - 80%
 • minden F9 jelű szűrő ePM1 - 90%

A termékdokumentációkat folyamatosan frissítjük az ISO 16890 szerinti szerinti adatokkal. Keressen minket, ha erre az információra azonnal szüksége lenne!

Egészségügyi vonatkozások

A modern élet sajnálatos velejárója a közlekedésből, fűtési rendszerekből, ipari tevékenységből származó finompor szennyezés. Mivel az emberi szervezet csak a 10 µm körüli részecskék megszűrésére képes, az ennél kisebb részecskék veszélyt jelentenek az egészségre. Különösen az 1 µm -nél kisebb részecskék veszélyesek, mert ezek a véráramba is bekerülnek, ahol hosszú távon súlyos egészségkárosító hatást fejtenek ki.

Magyarországon több mint egymillió pollenallergiás személy él, ezért talán felesleges hangsúlyozni a pollenek egészség (és életminőség) romboló hatását. A nagyvárosokban jellemző szmog, szállópor szennyeződések helyett a vidéken élők a pollenek ártó hatásainak vannak jobban kitéve.

Szűrőcsere!

Minden fórumon hangsúlyozzuk a rendszeres szűrőcsere fontosságát. Az elhanyagolt szűrő többet árt, mint használ, ugyanis a szűrőben egyes gombafajok, baktériumok elszaporodhatnak, így az elhanyagolt szűrő jobban szennyezi környezetét, mintha egyáltalán nem is lenne. A szűrőcsere elhanyagolása ezen felül magasabb üzemeltetési költséget, és magasabb zajszintet is eredményez a szellőztető rendszerben.

 

További kérdése lenne?

Jelentkezzen Zehnder oktatásra, vagy keressen minket elérhetőségeinken: Zehnder magyarországi képviselet

 

 

Tóth István

Zehnder Group Deutschlang GmbH Magyarországi Kereskedelmi Képviselet